Ulei de lavanda

Uleiul esential de lavanda este intrebuintat in parfumerie si cosmetica, dar si in industria farmaceutica pentru tratarea anumitor afectiuni. Proprietatile sale calmante si antiseptic au transformat uleiul de lavanda intr-un ingredient vedeta in aromaterapie, fiind întrebuintat pentru imbunatatirea calitatii somnului, in tratamentul afectiunilor pielii, al migrenelor, ametelilor si stresului.

Uleiul de lavanda poate fi combinat si cu alte uleiuri esentiale, precum cele din lemn de cedru, pin, salvie, muscata si nucsoara. Astazi, uleiul esential de lavanda este frecvent utilizat in diferite forme, inclusiv ca ulei pentru aromoterapie, geluri, infuzii, lotiuni si sapunuri.

 

Beneficiile uleiului esential de lavanda

Imbunatatirea calitatii somnului: uleiul esential de lavanda induce o stare de calm si inlatura starile de agitatie, motiv pentru care este recomandat ca tratament alternativ contra insomniei. Acesta nu provoaca o somnolenta exagerata, precum unele medicamente folosite in tratarea episoadelor recurente de insomnie, si nu creeaza dependenta.

Combaterea stresului si a unor afectiuni ale sistemului nervos: uleiul esential de lavanda are un efect calmant si este un agent tonic excelent pentru sistemul nervos. Poate ajuta in tratarea migrenelor, a durerilor de cap, a depresiei si a stresului, eliminand starea de epuizare nervoasa si agitatie. Lavanda are un efect benefic bine documentat asupra sistemului nervos autonom, acesta fiind si motivul pentru care este frecvent folosit ca un tratament contra insomniei si, de asemenea, ca modalitate de reglare a batailor inimii.

Tratarea acneei: Potrivit dermatologilor si aromoterapeutilor, uleiul esential de lavanda este unul dintre uleiurile cele mai benefice in tratatarea acneei, care afecteaza in primul rand tinerii, dar in cazuri mai rare poate afecta si adultii. Acneea este o afectiune a epidermei aparuta ca urmare a unei hipersecretii a glandelor sebacee. Netratata, acneea poate produce urme definitive pe piele, prin aparitia cicatricilor. Uleiul esential de lavanda inhiba bacteriile care cauzeaza infectia initiala, ajuta la reglarea supra-excretiei de sebum si poate reduce semnele de cicatrizare dupa ce acneea a inceput sa se vindece.

Repelent de insecte: Uleiul esential de lavanda are un miros puternic si tine la distanta diferite tipuri de insecte, precum tantarii, musculitele si moliile. Aplicati putin ulei de lavanda pe pielea expusa pentru a preveni aceste muscaturi iritante. În plus, uleiul esential lavanda are calitati anti-inflamatorii, reducand iritarea si durerea asociata muscaturii de insecte.

Ameliorarea durerii: Uleiul esential de lavanda este cunoscut ca un remediu excelent pentru diferite tipuri de dureri, inclusiv cele cauzate de durerile musculare, reumatism, entorse, dureri de spate si lumbago. Un masaj regulat cu ulei de lavanda poate ajuta in ameliorarea durerilor de la nivelul articulatiilor. Studii realizate cu scopul de a ameliora durerile postoperatorii au aratat ca vaporii uleiului esential de lavanda combinati cu oxigen au redus semnificativ intensitatea durerii dupa o interventie chirurgicala majora.

Reglarea fluxului de urina: Uleiul esential de lavanda se recomanda in cazul unor tulburari ale cailor urinare, stimuland cresterea fluxului de urina. În plus, ajuta la restabilirea echilibrului hormonal si reduce riscul aparitiei cistitei sau a inflamatiilor vezicii urinare.

Ameliorarea tulburarilor respiratorii: Uleiul din lavanda este utilizat pe scara larga pentru diverse probleme respiratorii, inclusiv infectii ale gatului, gripa, tuse, astm, congestia sinusurilor, bronsita, tuse convulsiva, laringita, amigdalita. Uleiul este utilizat in forma de vapori sau se aplica pe pielea gatului, pieptului si spatelui. De asemenea, natura stimulativa a uleiului esential de lavanda poate reduce flegma si poate combate congestia nazala asociata afectiunilor respiratorii, accelerand procesul de recuperare. Vaporii de ulei esential de lavanda au calitati antibacteriene care pot combate infectiile tractului respirator.

Ingrijirea parului: Uleiul esential de lavanda este util pentru ingrijirea parului, dovedindu-si eficienta in cazul caderii parului sau a aparitiei paduchilor. Pentru pacientii care sufera de alopecie, o afectiune dermatologica inflamatorie care afecteaza foliculii pilosi in special de la nivelul scalpului, se recomanda masarea zonelor afectate cu ulei de lavanda.

Imbunatatirea circulatiei sangelui: Uleiul esential de lavanda stimuleaza circulatia sangelui in organism si scade tensiunea arteriala, fiind adesea folosit pentru hipertensiune.

Digestia: Uleiul din lavanda este util pentru digestie si stimuleaza productia de sucuri gastrice si biliare. Se foloseste in tratamentul indigestiei, durerilor de stomac, colicilor, flatulentei, varsaturilor si diareei.

Cresterea imunitatii: Consumul regulat de ulei esential de lavanda creste rezistenta organismului in fata bolilor, cu ajutorul proprietatilor sale antibacteriene si antivirale.

Ingrijirea generala a pielii: Beneficiile pentru piele ale uleiului de lavanda pot fi atribuite proprietatilor sale antiseptice si antifungice. Uleiul esential este utilizat pentru a trata diferite afectiuni ale pielii precum fi acneea, ridurile, psoriazis si alte afectiuni inflamatorii. De asemenea, accelereaza procesul de vindecare a ranilor, taieturilor si arsurilor.

Precautii si contraindicatii: Femeile insarcinate sau cele care alapteaza ar trebui sa evite folosirea uleiului de lavanda si a altor tipuri de ulei esential. De asemenea, nu este recomandat pacientilor cu diabet zaharat sau persoanelor cu o piele deosebit de sensibila. Persoanele cu anumite alergii pot avea dureri de cap sau stari de greata. Pentru uz intern, va sfatuim sa folositi ulei de lavanda doar pe baza prescriptiei eliberate de un specialist, respectand dozajul si recomandarile acestuia.